Skolan och sånt som hör till typ

Länge leve våra skåp! Jag får plats med allt skolmaterial, gympakläder, fiol, väska, en stor tjocktröja, massa skrufs ( typ teeeeee<333) men the thing is. Det är inte fullt!!!! Förstå hur underbart detta är!

Nu blir det lite skvaller från skolan. Vi börjar med gårdagens roligaste kommentarer
- Vänta, finns det inte kväve i syre.... oj nej. Vad pinsamt
- Jamen statyn... eh, Carl johan och draken
- vem var gustav ett ett ett?
- Ekonomiska frizoner är ju bara så osexigt

Angående det sista kan jag bara hålla med. Det är så sjukt osexigt så det finns inte. Men vad är nu en ekonomisk frizon? Ja kära vänner, det är vad vårat projekt i skolan går ut på, så nu ska jag PR:a lite för vår namnisnamling emot ekonomiska frizoner (SKRIV PÅ)

http://www.namninsamling.se/index.php?sida=2&nid=3802


Så, vad är det? Jo såhär har min projektgrupp förklarat det på vår blogg http://avskaffafrizonerna.blogg.se

"En ekonomisk frizon är ett avgränsat område i ett land med undantag från den nationella lagstiftningen, dvs. det finns inga lagar i dessa områden. Syftet med frizonerna är att locka utländska investerare. Länderna bjuder ofta under varandra i löne- och arbetsvillkor för att investerarna ska komma till just dem.  De utländska företagen erbjuds även mycket förmånliga villkor om de väljer att ha sina fabriker i frizonerna. Villkoren varierar från land till land, men kan exempelvis innebära skattebefrielser, ingen avgift när de exporterar och importerar varor och speciella priser på saker som vatten, el och lokaler.

Problemet med frizonerna är att de företag som har sin produktion där inte behöver följa några lagar. Företagen kan då behandla sina anställda och miljön som de vill eftersom de inte behöver följa några lagar. De anställda har ofta dålig lön, arbetar i farliga miljöer och det är ofta förbjudet att organisera sig fackligt.  Eftersom frizonerna ofta ligger avskilt och därför bor ibland arbetarna där. Majoriteten av de som arbetar i frizonerna är kvinnor.

43 miljoner människor arbetar idag i de 2700 ekonomiska frizoner som man uppskattar finns runt om i världen idag. De flesta ekonomiska frizonerna ligger i Asien och Central Amerika. Men de ekonomiska frizonerna förekommer även i andra delar av världen. I Europa t.ex. finns det idag cirka 50 ekonomiska frizoner. 

Ekonomiska frizoner har funnits sedan 1940-50 talen, men det var först på 80-talet som det blev allt vanligare. Storleken på frizonerna varierar stort, allt mellan en fabrik med ett hundratal anställda till hela städer som i Hong Kong. "

Nu ska jag faktsikt använda den här håltimman till att skriva lite på en bokrecension.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0